Koroner arter hastalığı (KAH) kalbimizi oluşturan kas dokusunun beslenebilmesi için gerekli kanı taşıyan koroner arterlerin hastalığıdır. Genel olarak kalp damar hastalıklarını oluşturan bir grup hastalığın toplumda en sık görülenidir. Arter duvarının sertleşmesi ve bu sertliğin zamanla ilerleyerek damar çeperini daraltması ya da tamamen tıkaması sürecine aterosikleroz adı verilir. Bu süreç koroner arter hastalığının en sık görülen nedenidir. Yağ parçacıkları, kolesterol, kalsiyum(kireç) damar duvarı içerisinde birikerek aterosiklerotik plak adı verilen oluşuma neden olurlar. Bu plak koroner arter çeperini daraltarak kalbin gerekenden daha az kan ile beslenmesine ya da tamamen tıkayarak hiç beslenememesine (kalp krizi) neden olur. Aslında bu süreç yaşlanma ile birlikte vücudun tüm damarlarında doğal olarak gelişen bir süreçtir. Fakat risk faktörleri adı verilen bazı etkenler, ki bunlar arasında genetik yatkınlık, sigara, hipertansiyon, obezite(aşırı kiloluk), yüksek kolesterol düzeyi, şeker hastalığı, stres ve düzenli egzersiz yapılmaması, bu doğal süreci hızlandırarak erken yaşlarda koroner arter hastalığı gelişmesine neden olur.
Belirtileri Nelerdir?
KAH ın erken dönemlerinde genellikle hastalarda hiçbir belirti yoktur. Fakat koroner arterlerdeki daralma giderek arttığında, daha az kan kalbin kas dokusuna ulaşacaktır. Genellikle KAH ın ilk işareti, koroner damarlardaki daralmanın ciddiyetinin de ilk göstergesidir. Tipik olarak hastanın göğsü ağırır, ki bu tıp dilinde Anjina Pektoris olarak adlandırılan klinik bir durumdur. Bu ağrı kalbin yeteri miktarda kanla beslenemediğinin bir göstergesidir. Çok ciddi bir uyarıdır. Bu uyarıyı vücudumuz bize göğüste ağrı yada baskı hissi şeklinde verir.
Bu anjinal ağrı her kişide aynı şekilde hissedilmeyebilir. Hatta bazı yaşlı kişilerde ve şeker hastalığı olan kişilerde hiç ağrı hissi olmayabilir.
Anjinal ağrı şu şekillerde de kendini gösterebilir:
- Hazımsızlık hissi
- Göğüste şiddetli baskı hissi
- Göğüste sıkışma hissi
- Nefes darlığı, ani gelen halsizlik ve terleme
- Göğüste başlayan boyuna, boğaza, çeneye, omuza, sırta ve kollara yayılan ağrı
- Göğüste kramp yada yanma hissi
Prof. Dr. Mustafa YILMAZ
Erişkin & Çocuk Kalp Damar Cerrahisi