İğne Veya Köpük Tedavisi İle Varislerin Yok Edilmesi

Hastalıklı damarın içine çok ince bir iğne ile girilerek az miktarda damar kurutucu ilaç verilir. Kullanılan ilaçlar genellikle yüksek konsantrasyonlu tuzlardan oluşur. BU çözeltiler hasta damarın iç cidarını bozarak damarın kapanmasına neden olurlar. Kapanan damar daha sonra vücut tarafından eritilerek yok edilir.

Bu damarlar normal insanlarda bulunmaması gereken ve bir fonksiyonu olmayan damarlar olduğundan bunların yok edilmesi zararlı değildir.

Skleroterapinin her seansı genellikle 10-15 dakika sürer. Tedavinin seanslar halinde yapılması yapılan tedavinin etkinliğini görmek Her seansta yok edilen damar miktarı damarların çaplarına, kullanılan ilaç miktarına ve hastanın genel durumuna göre değişir.

Tedaviden sonra hastaya hafif basınçlı bir çorap giydirilir ve hastanın 15-20 dakika yürümesi istenir. Bu çorap 3 gün boyunca banyo dışında giyilmelidir. Tedavinin hemen sonrasında enjeksiyon yerinde damarlarda kabarıklık görülür. Daha sonra bu bölgede morluklar, kahverengi lekelenmeler ve damar tamamen kaybolunca da görüntü tamamen yok edilmiş olur.

 

Köpükle varis tedavisi

Aynı ilaç belli oranda hava ile karıştırılarak macun kıvamına getirilerek de uygulanabilmektedir. Köpükle varis tedavisinde hastalıklı damarı yok edici ilaç 1 ilaç 4 hava şeklinde özel aletinde karıştırılarak köpük haline getirilir. Elde edilen köpük çok ince iğne yardımıyla damarın içine verilir. Köpürtülerek verilen ilaç varisli damarın büzülerek yok olmasını sağlar. Yaşanan süreç iğne tedavisi ile benzerdir.